Mala ketting

Op de foto hierboven is mijn eerste geknoopte mala ketting te zien. Voor deze mala heb ik kralen van parelmoer, jaspis en turkoois gebruikt. De hanger is van keramiek, een raku levensboom hanger.

Ik had nog nooit een mala ketting geknoopt en wilde dat graag toch een keertje doen, maar ik had geen idee hoe ik de knoopjes tussen de kralen moest maken.🧐

Gelukkig kon ik bij Kitty van Van-Daar Edelstenen terecht.
Eerst 108 kralen uitgezocht in haar winkel en toen heeft ze uitgelegd hoe ik moest knopen. Het duurde wel even voordat ik de 108 kralen geknoopt had maar ik ben erg blij met het resultaat!

Ik heb inmiddels de smaak te pakken.

Hierboven een mala met kralen en donut van Crazy Lace Agaat. Gecombineerd met schattige hematiet boeddha kraaltjes.

Hieronder wederom een mala van Crazy Lace Agaat gecombineerd met houten kralen, zilverkleurige kralenkapjes en een antieke  houten olifanten hanger met een kwastje.

Wat is een mala?

Mala’s worden al eeuwenlang gebruikt in het boeddhisme en hindoeïsme bij spirituele activiteiten. Ze worden gedragen tijdens pujas (diensten) en meditaties. Een mala heeft in wezen dezelfde functie als een rozenkrans of bidsnoer. Je gebruikt ‘m namelijk om mantra’s of ademhalingen te tellen. Ook kun je hem dragen voor zijn speciale energie.

Er zijn verschillende soorten en stijlen mala’s.

Een mala bevat meestal 108 kralen en een eindkraal: een guru. Er zijn ook kortere kettingen met minder kralen. Soms worden mala’s van 108 kralen ook door overgangskralen of een zogenaamde ‘telhulp’ verdeeld in verschillende hoeveelheden (bijvoorbeeld 4 x 27). Zo weet je op welk punt je bent in je sessie.

De meeste mala’s bevatten één grote kraal, de guru. Deze is ook vaak van een ander materiaal gemaakt. Zo voel je met je ogen dicht wanneer je hem hebt bereikt. De guru zelf tel je namelijk niet mee, maar is bedoeld als moment van reflectie. Het is eigenlijk een ‘pauzekraal’ die ervoor zorgt dat je na elke ronde opnieuw stilstaat bij je motieven en intenties.

Traditionele mala’s worden vaak gemaakt van hout, schelp, beenderen of heilige zaden van de bodhiboom, rudraksha of lotus.

Naast de traditionele soort zijn er de zogenaamde healing mala’s. Deze worden gemaakt met edelstenen die op een specifiek gebied werken. Dat kunnen bijvoorbeeld de chakra’s zijn of bepaalde astrologische aspecten. Deze gebedskettingen zijn dus meer dan alleen een telhulp. Je kunt de eigenschappen van de steen of mineraal gebruiken als versterking van je intentie.

Ik heb vooral mala’s gemaakt van edelstenen die ik erg mooi vond op dat moment.

Hieronder een mala ketting geknoopt met kralen van african turquoise en donuthanger van african turquoise.

 

 

 

 

 

 

Hieronder een mala ketting geknoopt met kralen van pink aventurijn, rode streep agaat, groene jade en labrodiet.

Leuk voor zomer!